Etika

A globális ökológiai válság

Az ökológiai válság fogalma dióhéjban

Ahhoz, hogy megértsük, mit is rejt magában ez a kifejezés érdemes értelmezési szempontból megvizsgálni a szavakat. Az, hogy a válság mit rejt magába, úgy vélem nem kell hosszasan ecsetelni: krízis, vagy valamilyen súlyos helyzetet jelöl. Az ökológia ettől már egy kicsit összetettebb fogalom. Az élettannak azon ága, amely az élő szervezetek és a környezet viszonyát tanulmányozza. Vagyis a mi esetünkben azt kell figyelembe vennünk, hogy mi emberek és a környezetünk hogyan viszonyulunk egymáshoz. És ha ma már ökológiai válságról beszélünk azt is kijelenthetjük, hogy nem túl rózsás a helyzet.

Az ökológiai válság problémakörei

Számos tudományterület áll a rendelkezésünkre, amely az emberi életet tartalmasabbá tudja tenni, és érthetővé a természetben végbemenő folyamatokat. Ezek a tudományok (humán- és társadalomtudomány, élő-, és élettelen természettudományok) egyrészt az emberi élet meghosszabbításának módjait igyekszik kutatni és fejleszteni, másrészt egy sokkal nagyobb volumenű területet: az emberiség létének meghosszabbítását, tehát, hogy a környezetünk és életterünk fenntartható legyen akár még évszázadokig, ezredekig.

Miért kell ezzel foglalkozni? A Föld több millió éves és humanoid fajok nem csak pár száz éve tevékenykednek rajta… ugyebár?

A gond ott kezdődik, hogy szinte mindennek, amit manapság használunk, az életünk szerves részéhez kell, energiaforrásra van szüksége, és ezek az energiaforrások túlnyomó többségében nem újratermelődőek – vagy legalább is kellene hozzá pár évmillió.

A Föld ad számunkra mindent.

Magyarán a probléma első pillére, hogy fogynak a szerves energiahordozóink.

A második: az édesvíz készleteink folyamatosan párolognak + még tönkre is tesszük őket. Ugyanez a helyzet a termőföldekkel, amelyeket folyamatosan kizsákmányolunk. És ha a termőterületekre gondolunk, jön is a környezetünk szétrombolása: gondoljunk csak az őserdőkre…

Ha pedig mindez nem lenne elég, társadalmi problémákkal is szembe kell néznünk, amely a fejlett és fejletlen országok ellentétes oldalai jól mutatnak számunkra: világszegénység, kultúrák összeomlása, etnikumok eltűnése, idegen népek kiirtása.

Richard E. Smalley
“Légy tudós és mentsd meg a világot.”*

Richard Smalley (Nobel-díjas kémia, fizika és asztronómiai professzor) 2005-ben közzétett egy listát, amely 10 pontban sorolja fel azokat a globális problémákat, amelyek a következő 50 évre gondot fognak okozni számunkra.

 1. Energia
 2. Édesvízkészlet
 3. Talaj
 4. Környezet
 5. Szegénység
 6. Terrorizmus és háború
 7. Betegségek
 8. Oktatás
 9. Demokrácia
 10. Népesség (Túlnépesedés)

2021-re a globális problémák közül is a legerősebbnek a a globális felmelegedést tartják: az átlaghőmérséklet fokozatos növekedése, az időjárás szélsőséges viselkedésének kialakulása, erdőtüzek világszerte…

A második problémának egy 2019-es cikk a környezetszennyezést nevezi meg. Ebbe beletartozik a légszennyezés, a hulladékgazdálkodás nem megfelelő alkalmazása (folyóba, tengerekbe, óceánokba ömlesztett szemét, illegális szemétlerakók), és a talajszennyezés. (És akkor már nagyjából meg is van Smalley első négy pontja.)

Az ökológiai válság megoldható-e?

Ezeket a problémákat mi idéztük elő. Na jó, nem személyileg te vagy én, de mint emberiség, mi tehetünk róla.

Mint a neve is mutatja globális válság, tehát így is kezelik világszerte. Szerencsére egyre több ország figyel oda ezekre a dolgokra, és igyekszik olyan intézkedéseket hozni, amelyek visszaszorítják az okokat: megújuló energiaforrásokat telepítenek, műanyag termékek csökkentését tűzik ki célul, újrahasznosítható termékek gyártására hangsúlyt fektetnek, és az újrahasznosítás folyamatának kialakítása sem kerül háttérbe.

Még nagyon messze vagyunk attól a céltól, ami jó lenne a bolygónknak, (és ezáltal nekünk), és sajnos az intézkedések lassan kerülnek bevezetésre. És ne feledjük azt sem, hogy vannak olyan csoportok, amelyek fittyet hánynak a szabályokra. Sajnos.
Mindennek ellenére változtatunk, és nem válunk szemellenzős lovakká a témában, mint 20-30 évvel ezelőtt.

Hogyan tudsz Te segíteni?

Bár „egy fecske nem csinál nyarat”, ahogy a mondás tartja, azért nem felesleges, ha odafigyelsz a környezetedre. Nézzük mit érdemes megtenni, ahhoz, hogy hozzájárulj egy egészségesebb környezetért és egy boldog bolygóért:

Termékek lebomlási ideje.
 • Gyűjtsd a szemetet szelektíven: az alumíniumdoboz, a papír, az üveg és a műanyag bizonyos típusai is újrahasznosíthatóak!
 • Ha tudsz komposztálj.
 • Kérlek sose jusson eszedbe olyasmit elégetni, ami nem a kandallóba való! Nem csak a saját tüdődnek ártasz vele, hanem mindennek, ami a levegőt lélegzi. Ne felejtsd el az ózonréteget!
 • Kerüld a rasszizmust, és ismerj meg ismeretlen kultúrákat! Ki tudja, lehet érdekelni is fog a végén, és antropológus akarsz lenni.
 • Légy víztakarékos! Ne felejtsd el elzárni a csapot, és ne folyasd folyamatosan. A mosogatást egyben megengedett vízben is el lehet intézni, nem csak folyóvíz mellett.
 • Ne félj új dolgokat megismerni, és alkalmazni a tanultakat! – Azért ne a medveszelídítéssel kezd majd. ?
 • Ne pazarold az energiát feleslegesen, és ne felejtsd el lekapcsolni a villanyt, ha már nincs rá szükséged.
 • Ne vásárolj feleslegesen! Fogadjunk, hogy van vagy 30 pólód, de ebből jó, ha 10-et hordasz folyamatosan…
 • Próbálj tartós dolgokat venni, amelyeket újra fel tudsz használni. Szuper a bulin az egyszerhasználatos műanyag pohár, de tudod te hány év, mire az lebomlik?

Filmajánló

Özönvíz előtt – 2016