Gamification

December 6-ai feladvány

A Mikulás és a tudomány


  • A földön kb. 600 millió gyerek számára szállít a Mikulás ajándékot.
  • Átlagosan 2,5 gyerekkel számolva 240 millió családot kell végigjárnia egyetlen nap alatt. Keletről nyugatra utazva egészen pontosan 31 órája van az ajándékok kiszállítására, köszönhetően a 24 különböző időzónának és a Föld forgásának.
  • A Mikulás másodpercenként 822,6 helyre visz ajándékot a jó gyerekeknek. Ez azt jelenti, hogy 1.046 km/s sebességgel száguld, ami 3000-szerese a hangsebességnek.
  • 600 millió gyerekkel számolva, ha az átlagos ajándék tömegét 1 kg-nak vesszük, akkor 600 ezer tonna ajándékot kézbesít egy éjszaka alatt.
  • A relativitáselmélet alapján, ha valaki olyan nagy sebességgel halad, mint a Mikulás, akkor számára az idő lassabban telik, ennek következtében pedig megnő az ajándékkézbesítésre álló idő. Plusz, ilyen sebesség mellett a Mikulás alakja is megváltozna, összenyomódna, így vékonyabb derekával akármilyen kéményen be tudna jutni.

Mai feladvány kérdése a következő:

Ha háztartásonként a Mikulás 2 dl tejet és 1 sütit fogyaszt el (amely összesen 14 millió liter tejnek és 240 millió sütinek felel meg…) és ennek összessége kb. 118,8 millió ember napi fogyasztásának felel meg, akkor hány kilokalóriát fogyaszt el a Mikulás 31 óra lefogása alatt? (A számítás során vedd úgy, hogy a javasolt napi kalória 2000 kcal.)


A megfejtésedet a december 6-ai naphoz tudod rögzíteni.

a Rafflecopter giveaway