Gamification

December 17-ei feladvány

Ha karácsony, akkor előtte mindig az adventi időszak jut eszünkbe. Ha pedig advent, akkor a gyertyák, hiszen ezek jelképezik a karácsonyt megelőző heteket.

A gyertyákat sok-sok évvel ezelőtt, a kezdetleges időkben, még bálnazsírból gyártották – Kínában, valamint a Római Birodalomban. Ez az anyag mindennapos használatra igen drága lett volna, ezért leggyakrabban méhviasszal és faggyúval készítették. Előbbi kellemes illatú volt, nagy fényt adott, míg utóbbi, amelyet a szegényebb népréteg használt, kellemetlen szagú volt, és erősen kormozott.

A gyertyák elterjedése tehát i.e 200 környékétől egészen az i.u. 160 körülig igen kuriózum cikknek számított a piacon. Terjedni majd csak i.u. 160-tól kezdett, mivel a vallásos szertartásokon előszeretettel alkalmazták – a templomokban egyaránt világításra és fűtésre.

A XVIII. században fénykorát élte a bálnavadászat, így a gyertyák alapanyaga továbbra is az maradt. A XIX. század elején felfedezték a sztearint, amely a gyertya szilárdságáért volt felelős, ezzel az anyaggal, valamint a paraffinnal és a ma ismert kanóccal megszületett egy alapvetően olcsó, de jó minőségű gyertya, amely, mint láthatjuk a mai napig nem ment ki a divatból.

Mai kérdésemben arra lennék kíváncsi, hogy…

Mennyi egy gyertya lángjának átlagos hőmérséklete?


A megfejtést a 17-ei naphoz tudod rögzíteni.

a Rafflecopter giveaway